HKZ Zorg & Zekerheid
Vitaal Katwijk

Wat is oedeem?

De betekenis van oedeem is 'vochtopeenhoping in een deel van het lichaam'. Een bekend voorbeeld hiervan is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan dan vaak een kuiltje in worden gedrukt ('pitting oedeem'). Na een nacht rust zijn de voeten weer slank.

Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem die overal in het lichaam kan optreden, het vaakst in de armen of benen. Er is moeilijker een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nachtje slapen. Lymfoedeem kan het gevolg zijn van een operatie, of door bestralingstherapie. Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neem dan contact op met uw huisarts of specialist. Deze kan u dan verwijzen naar de oedeemfysiotherapeut.

De behandeling door de oedeemfysiotherapeut bestaat vaak uit:

Manuele lymfdrainage
Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfvocht en op het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten c.q. klieren.

Oefentherapie
In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid in het operatiegebied. Ook kan de spierkracht afgenomen zijn, mede door het lymfoedeem. Door de oefeningen die u krijgt van uw oedeemfysiotherapeut kunt u de functie van uw ledemaat verbeteren.

Voorlichting
U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Lymftaping
Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape, die de huid feitelijk iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfvocht beter verloopt.

Vergoeding fysiotherapie

Fysiotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering. Voor behandeling door de oedeemtherapeut heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Sitemap

Diensten

Contact

 • Paramedisch Centrum Vitaal
  Groen van Prinstererweg 61
  2221 AC Katwijk

  De Krom 57c
  2221 KK Katwijk
 • Contact
  Tel 071 40 22 073
  Fax 071 40 80 374
  Email info@vitaalkatwijk.nl